Zasady Zdrowego Żywienia w domu i żłobku.
Staraj się dążyć do regularnych posiłków o tych samych porach dnia.Organizm dziecka produkuje o tych porach większe ilości soków żołądkowych.Nie pospieszaj podczas jedzenia, pozwól dziecku dokładnie przerzuć pokarm.Początek trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej gdzie przez rozdrobnienie odpowiednie pokarmu nie obciążamy żołądka Nie zmuszaj do jedzenia, niech dziecko samo decyduje o tym, ile chce zjeść.
Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.Zawsze podawaj ciepłeśniadanie.
Zasady Zdrowego Żywienia w domu i żłobku.
Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym.Z roślin endemicznych(rodzimych) dziecko przyswaja więcej witamin i soli mineralnych Wyklucz sztuczne słodziki. Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.Niska oraz wysoka temperatura niszczy witaminy, oraz prowitaminy(np.karoten naturalny barwnik) Nie używaj mikrofalówki.Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa. Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
Zasady Zdrowego Żywienia w domu i żłobku.
Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).Zamień biały cukier rafinowany, na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na cukier kokosowy, słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno.
Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo: homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta, warzywko (zawierają glutaminian sodu).